О ШКОЛИ

Летња школа у Братиловцу је стални пројекат ХО Косовско Поморавље намењен деци школског узраста која живе у енклавама широм Косова и Метохије.

Шта је циљ школе?

Циљ школе је окупити децу која живе у изолованим, сеоским енклавама где обично нема много вршњака, док школе броје тек по неколико, а некада и само једног ученика. Сама могућност да деца из таквих средина проведу време у игри са другом децом, доприноси њиховој социјализацији. Наша школа пружа им и прилику да са предавачима прођу и најважније лекције из матерњег језика, Историје, Веронауке и спорта.

Шта школа садржи?

Програм школе прилагођен је садржајно и кроз активности деци различитог узраста, са посебним нагласком на учење кроз игру и дружење. Обухвата креативне радионице, песничко поподне, излете и спортске активности.

Зашто школа у Братиловцу?

Братиловце се налази неколико километара од Косовске Каменице. Сама школа саграђена је на висини од преко 600 метара, са погледом на зелени каменички крајолик, Прилепац и Ново Брдо. Такво окружење подстиче дечју машту и креативност и пружа им слободу боравка на отвореном простору, уз здрав ваздух и зеленило. С обзиром на то да у самом селу има петоро деце, ХО Косовско Поморавље помогла обнову издвојеног одељења у Братиловцу како би они имали услове за рад. Али и са намером да школске просторије током лета служе организовању кампова за децу.

Ко су наши оснивачи?

Оснивачи школе у Братиловцу су чланови ХО Косовско Поморавље чија је идеја да кроз овакав пројекат допринесу укључености деце из енклава у едукативно-забавне активности. Тиме ће њихово детињство бити обогаћено новим знањима и искуствима значајним за одрастање. Школа у Братиловцу један је од начина да се посветимо најмлађима који живе на Косову и Метохији. Дарујући им своје време и пажњу, шаљемо им поруку да нису сами.

Јер, док деца расту заједно са нама – ми растемо захваљујући њима!