НАШЕ ПРИЧЕ

Хуманитарна трибина за Летњу школу 2024.

Написано admin

Хуманитарна трибина Нећу бригу – хоћу игру и књигу, одржана је на Учитељском факултету у Београду у среду 10. априла. Прилог са трибине намењен је за Летњу школу, која ће се по други пут одржати у Братиловцу августа 2024. године.

Током вечери прикупљено је 121.000 динара за наш пројекат Летња школа 2024.

Трибина посвећена деци у енклавама и широм земље

О изазовима у одрастању и образовању деце на Косову и Метохији говорили су уважени професори Вера Радовић са Учитељског факултета у Београду и Ранко Рајовић предавач на Педагошком факултету, Универзитета у Копру. Испред наше организације обратила се Марија Васић износећи проблеме и закључке које смо током петогодишњег рада на Косову и Метохији забележили.

О чему је било речи?

– Све је велики проблем, немају књиге, немају школе, по један ученик у школском објекту. Нећемо ни причати да је неопходност да им се обезбеди пристојан живот и слобода кретања. Али ако их не спремамо за живот, ако немају образовање, које је стуб сваког друштва, онда ће и она нестати са КиМ за 20 година. Рекао је професор Рајовић осврнувши се на стање у енклавама на КиМ.

Професорка Вера Радовић објаснила је да никаква иновација или реформа није важније од васпитне улоге учитеља и школства уопште.

– Васпитни део подразумева да детету приђе емоционално, социјално, естетски, еколошки, образовање је вредност која им се даје, раст, усавршавање, солидарност, емпатија и ту су различите потребе за сваког ученика, а школовање је исто за све… Васпитни део је најважнији.

– Оно што, некако, највише забрињава је да школски систем не препознаје проблеме са којима се деца у енклавама суочавају, њихов начин живота, не постоји посебан програм за децу која фактички живе у гету више од двадесет година. Они који се ту рађају, одрастају и живе, ускраћени су за многе иновације, методе, технологију која се увелико примењује у другим местима. Додала је Марија Васић, као један од наших закључака.

Позив свима да подрже Летњу школи 2024.

Као организација која тежи да се одговорном бави хуманитарним радом у местима у којима делујемо, указујући на кључне проблеме становништва, покренули смо пројекат Летња школа у Братиловцу. Сматрајући да је образовање и здраво одрастање основно право сваког детета, желимо да кроз едукативно-рекреативни пројекат каква је наша Летња школа, подржимо и помогнемо деци у енклавама да проводе време са својим вршњацима у игри и забавном учењу.

Увидевши да је то пресудно за њихово сазревање и даљи живот, на шта су указали и наши говорници на трибини, овим пројектом желимо и да деца у енклавама постану тема наше јавности и да својим примером подстакнемо системска решење за проблеме са којима се суочавају.

Подржи и донирај!
Позивамо вас да нам својим донацијама за Летњу школу 2024. помогнете да свако дете на КиМ има право на безбрижно детињство.

Више о пројекту

Донације

 

О аутору

admin

Оставите коментар