НАШЕ ПРИЧЕ

Летња школа у Будви

Написано admin

Наставак пројекта Летња школа успешно је реализован у Будви у периоду од 15.09. до 22.09. ове године. Као и на Косову и Метохији и овога пута програм школе је замишљен и остварен тако да укључује различите едукативно-забавне активности за децу. Учесници Летње школе у Будви су била деца из различитих крајева Метохије и из различитих крајева Косовског Поморавља из гетоизираних села у којима нема много деце. Укупно осам дечака узраста од 11 до 14 година имали су прилику да бораве у Будви и учествују у разним активностима едукативног и забавног карактера. Потрудили смо се учесници буду деца која никада раније или су ретко имала прилику да буду на мору или на сличном путовању.

Едукативне активности

Већина деце учесника наше школе нису били пливачи те смо као централну активност боравка у Будви поставили похађање часова пливања. Захваљујући Спортско-рекреативном центру Будва наши малишани су имали прилику да на градском базену похађају часове пливања који су спроведени сасвим успешно. Часове је држала директорка базена и професор ДИФ-а Ивана Лијешевић.

Поред тога, у оквиру едукативних активности посетили смо град Котор (са посебним освртом на стари град са бројним споменицима и историјски битним грађевинама) као и Стари град у Будви. Том приликом били смо гости у Градском музеју Будве где су деца могла да чују занимљиво предавање о историји тог града и том приликом видела изложене бројне историјске предмете пронађене у Будви и околини од којих неки датирају из времена од пре 2500 хиљаде година.

Такође, посетили смо и манастире Подмаине, Острог и манастир Михољске Превлаке код Тивта, као и храм Христовог Васкрсења у Подгорици. У сваком од манастира смо организовали кратка предавања о историји и значају сваког манастира, али и о неким питањима из веронауке, као што је нпр објашњење оца Рафаила (игумана манастира Подмаине) о значају и смислу Исусове молитве. Посебно је било занимљиво у Острогу (сви учесници су у овом манастиру били први пут) али и у Манастиру Михољске Превлаке који има крајње богату историју и занимљиву ризницу са артефактима старим и преко хиљаду година, коју смо посетили слушајући исцрпно предавање надлежног пароха, оца Михаила.

Захваљујући власници виле у којој смо били смештени, Бранислави Вујачић професору српског језика и књижевности у пензији, учесници Летње школе имали су прилику и да чују кратко поетско литерарно предавање и неколико песама из збирке које је написала бивша професорка Вујачић.

Забавне активности летње школе у Будви

Наравно, потрудили смо се да у оквиру Летње школе у Будви спроведемо и забавне активности па је тако одлазак на плажу био неизоставан што је особено узбудљиво било за дечаке који никада раније нису били на мору. Такође, прошетали смо и Подгорицом а вечерње шетње Будвом и дружење у забавном парку у овом граду су били тренуци посебне среће за све малишане. Овде посебно треба истаћи и вожњу жичаром од Котора до врха Ловћена која је због своје лепоте и погледа на Боку Которску оставила посебне утиске на децу.

Хвала вам за наставак школе у Будви!

Захваљујемо се сви донаторима и добрим људима који су својим подршком омогућили одржавање Летње школе у Будви. Посебно се захваљујемо породици Вујачић која је несебично уступила смештај за малишане као и господину Марку Царевићу који је обезбедио исхрану за све учеснике. Такође, захваљујемо се општини Будва, Спортско-рекреативном центру у Будви и директорки центра Ивани Лијешевић. Захваљујемо се манастирима Подмаине, Острог, Михољске Превлаке као и општини Тиват и члановима организације Михољски збор.

О аутору

admin

Оставите коментар