АКТИВНОСТИ

Деца са Косова и Метохије на НТЦ кампу Гучево 2024.

Написано admin

Крајем августа, деца са Косова и Метохије имала су прилику да учествују на НТЦ кампу на Гучеву код Лознице. Разговарали смо са Марином Весић учитељицом која је водила децу и сазнали више о њиховом искуству, али и о значају оваквих кампова за њихов развој. Ово су утисци петоро деце ОШ „Марко Рајковић“ из Врбовца и њихове учитељице.

1. Колико често деца са Косова и Метохије имају прилике да учествују на едукативним камповима?

До сада, деца из наших средина на Косову и Метохији нису имала прилику да учествују на оваквим едукативним камповима. Нисмо добијали позиве за нека већа дружења са вршњацима кроз игру и забаву. Овај камп је био прво овакво искуство за нашу децу.

2. Шта ово искуство значи деци, а шта предавачима?

Ово искуство је од изузетног значаја за децу. Током кампа имали су прилику да кроз разнолике игре и радионице покажу своја знања и вештине. Осећали су слободу, срећу, независност и самоувереност, што је веома важно за њихов развој. Учење кроз игру омогућило им је да боље упознају свет око себе, а њихови осмеси и радост коју су показивали током читавог кампа најбољи су показатељ колико им је ово значило.
За предаваче, ово је такође било фантастично искуство. Знања која сам стекла на кампу планирам да применим у настави. Учење кроз игру је одличан метод који бих волела да интегришем више у свој рад са ученицима.

3. Какве утиске и успомене носите са НТЦ кампа?

Са кампа носимо само најлепше утиске. Деца су стекла нове пријатеље, искрене загрљаје, осмехе и подршку. Посебну захвалност дугујемо нашој организацији Косовско Поморавље и доктору Ранку Рајовићу, који су нам пружили прилику да осетимо безбрижност, радост и срећу. Често се присећамо авантура, радионица и котрљања по зеленој ливади. На часовима музичке културе певамо НТЦ химну и говоримо о загонеткама које смо решавали.
Деца су стекла нова пријатељства – један од њих, Алекса, и даље је у контакту са другом из кампа, често се чују и размењују поруке.

4. Као предавач, да ли имате довољно прилика за усавршавање и праћење нових метода наставе и шта бисте променили у садашњем начину рада?

Као предавач на Косову и Метохији, немам довољно прилика да учествујем на семинарима, конгресима и конференцијама које би ми помогле у стручном усавршавању. Трудим се да пратим све образовне канале који пружају нова знања, попут емисија доктора Рајовића, јер су таква предавања заиста важна за наш рад.
Што се тиче промене у начину рада, волела бих да уведем више радионица где би деца имала прилике да користе своју машту и вештине. Природа и здраво окружење су од суштинске важности за напредак и развој деце, и волела бих да се више времена проводи напољу, у природи.

Растемо заједно са децом

Овогодишње учешће деце са Косова и Метохије на НТЦ кампу на Гучеву било је изузетно позитивно искуство које је донело осмехе и радост не само деци, већ и предавачима. Ово је био важан корак у пружању прилика за њихов образовни и лични развој, а овакве иницијативе су од непроцењивог значаја за будућност и стога се најсрдачније захваљујемо НТЦ тиму и професору Рајовићу на пруженој дивној прилици да растемо заједно са децом.

О аутору

admin

Оставите коментар